sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Sataisko vähän vettä?

Keli on kuin morsian, koirankeli ja mitä näitä nyt on... Suomessa ilmeisesti nautitaan helteistä ja juhannussaunasta on päässyt uimaan ja paistattelemaan päivää. Tervetuloa Pohjois-Norjaan, täällä saa kaivaa vain lämpöisempää paitaa kaapista ja ripustella ulkovaatteita kuivumaan. Vettä on tullut nyt kolme viikkoa melkein yhtä soittoa. Välissä on saattanut olla yksittäisiä poutapäiviä, mutta ei niitä edes muista. Sisälläkin on koko ajan niin kosteaa, että pyöräilyvaatteet saa vetää melkeinpä kosteina päälle. Alkaa tällaista positiivaria ottamaan pannuun nämä kelit! Että ottakaa te vain Suomessa aurinkoa, saatte vielä melanooman!

Töissä ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä, honeymoon on nyt ohi ja tämä viikko on menty omillaan. Kivaa tehdä töitä "yksin", saa priorisoida itse tekemiset ja ajatella omilla aivoilla. Potilailta on tullut hyvää palautetta, ovat olleet tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Työkaverit ovat myös tsempanneet ja minun mielestä ihan normityöstä on tullut erikoiskiitosta (?!!). Kiva huomata, että työmaalla pärjää ja pystyy ottamaan vastuuta itse jo, vaikka kielen kanssa on tekemistä. Puhelimessa puhumista en pelkää enää (ainakaan kovin paljoa) ja sitä pystyy jo soittamaan puheluita ja ymmärtää myös mitä langan toisessa päässä sanotaan.

En ole vielä keksinyt mikä tuosta sairaalasta tekee yliopistollisen. Tai lähinnä, mikä tuon osaston rooli yliopistollisessa sairaalassa on. Hoitoajat ovat pitkiä, potilaat saattavat odottaa sairaala- tai muuta jatkohoitopaikkaa useita viikkoja. Jos potilas sanoo etten halua mennä tiettyyn sairaalaan jatkohoitoon, niin hänet hoidetaan meillä niin pitkään että on kotikuntoinen. Tutkimuksiin pääsy kestää, hoitojen aloitukset venyvät. Hyvänä esimerkkinä lonkkakipuinen potilas, jonka lonkka kuvattiin kaksi vuorokautta osastolle saapumisen jälkeen ja todettu murtuma leikattiin neljännen päivän kohdalla. Asioita jahkaillaan ja mietitään ja pohditaan... En ole vielä kunnolla päässyt kärryille kotiutusasioista, täällä pidetään sellaisia yhteistyöpalavereita, joissa mietitään jatkohoidon tarvetta, tarvitseeko potilas "sykehjem" paikan vai riittääkö kotihoito. Suomessahan tällaiset palaverit pidetään perusterveydenhuollossa, ei erikoissairaanhoidossa. Lisäksi pitää miettiä siirtyykö potilas bussilla, taksilla, laivalla, lentokoneella vai tarvitaanko sekä lauttaa ja lentokyytiä vai kenties ambulanssilentokonetta. Samanlaista perusterveydenhuoltoa täällä ei ole kuin Suomessa. Äki tk:n jonotusajat ovat vielä pieniä verrattuna näihin jonotusaikoihin täällä!

Yksi asia mietityttää kyllä päivittäin, nimittäin siivoustaso. Täällä sairaalassa käy siivoojat siivoamassa vessat ja lattiapinnat luutulla. Kukaan ei putsaa esimerkiksi kansliassa pöytätasoja ja tietokoneen näppiksiä. Kun potilas lähtee, niin hoitajat putsaa sängyt ja potilaspöydät. Voitte vain kuvitella miten hyvällä ammattitaidolla siivous siis hoidetaan. Kyllähän minä siivota osaan, mutta kun kaiken muun homman keskellä käydään pikkuisen huitaisemassa rätillä sängyn pintaa, niin eihän se laatu ole priimaa. Ja Suomessa on kuitenkin tottunut aika hyvään siivoustasoon sairaalassa.


Pienenpieni eräjorma minussa nostaa päätään, juhannus tuli vietettyä niin korvessa ettei puhelimessa ollut edes kenttää (saati, että olisi nettiin päässyt) ja nuotion puut kerättiin mistä satuttiin löytämään. En ole ikinä retkeillyt, mutta ajattelin lähteä kyllä makuupussi ja rinkkaostoksille! Voiko mikään olla hienompaa kuin luonnossa nuotiolla grillailu ilman puhelimen piippausta ja mitään hälinää? No joo, ettei tuo nyt niin ruusuiselta kuulosta, niin patkoidessa satoi vettä ja rannalla tuuli aika vilpoisasti. Aurinko olis ollut jees... Ja vielä en niin eräjorma ollut, että olisin yön teltassa viettänyt. Koirien kanssa patikoitiin aamuyöstä kotsaan nukkumaan. Mutta ensi kerralla sitten.

 Joka paikasta löytyy näitä pikkupuroja, joissa virtaa juomakelpoinen vesi.
 Juhannuksen leiripaikka, Skarsfjord.
 Hieman erilaisemmat juhannuksen maisemat kuin mihin olen tottunut. Kuva taitaa olla otettu kl 02.
Juhannuskokko.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

Tredje uke

Kolmas viikko eli tredje uke.

Taas on yksi viikko vierähtänyt. Viime viikko olikin melko täysi työviikko yhdellä vapaapäivällä ja huomenna on taas vain yksi vapaa. Ensi viikonloppu on onneksi vapaa, muutoin on aika tiukkaa työvuorolistaa mentykin. Viime viikolla oli yö- aamu- ja iltavuoroa ja viikonloppukin meni töissä. Perjantaina oli tosin kaverin syntymäpäiväjuhlat ja lauantaina menin vasta iltavuoroon. Oli mahtavaa tavata muita suomalaisia ja tulihan juhlissa nähtyä vähän norjalaista juhlimiskulttuuriakin...

Toissaviikolla olin aika turhautunut tai lähinnä sen yhden päivän takia. Nyt on ollut ihan toisenlainen fiilis töissä. Perehdytysaika on ollut ruhtinaallinen, olen ollut nyt vajaa 3 viikkoa töissä ja saan vieläkin olla toisen hoitajan kanssa. Viikonloppu meni niin että hoidin potilaat pääasiassa itse ja kysyin apua kun sitä tarvitsin. Norjankieli paranee koko ajan, potilaat ymmärtävät minua ja minä niitä. Olen kirjannut norjaksi (sanakirja on toki koko ajan hollilla) ja työkavereiden kanssa tulee juteltua koko ajan enemmän. Tuolla on myös hyviä tyyppejä töissä niin kuin esimerkiksi mennyt viikko on osoittanut. Silloin kun on mukavia työkavereita, niin työkin sujuu paremmin. Ollaan aika kansainvälinen osasto, tuolla on porukkaa Norjasta, Saksasta, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta, Yhdysvalloista ja unohtuikohan joku?

Ihanaa tehdä vihdoin töitä myös käsillä! Suomessa hoitajat eivät ota valtimoverikaasunäytteitä, se on pääasiassa lääkäreiden hommaa. Täällä taas se on nimenomaan hoitajien hommaa ja siihen koulutetaan sairaanhoitajat. Eilen pääsin ottamaan ensimmäisen valtimonäytteen ja se onnistui kertaheitolla! Ja tänään otinkin näytteitä muutaman lisää. Olen saanut myös ihmetteleviä katseita kun olen sännännyt laittamaan potilaille vihreitä kanyyleja ihan innoissani. Nämä kun tykkää laittaa potilaille vain pieniä sinisiä kanyyleja. Jos jotain osaan, niin tipanlaiton! Kielitaidon puutteen takia on ollut vähän idioottiolo monta viikkoa, niin tuntuu pitkästä aikaa hyvältä näyttää omaa osaamistaan edes tuollaisilla pienillä jutuilla.

Eilen meinasi mennä pää sekaisin, kun minulla oli englanninkielinen potilas. Samassa potilashuoneessa juttelin kolmen potilaan kanssa norjaa, yhden kanssa englantia ja itse ajattelin kaiken suomeksi. Sitten piti kääntää englanninkielisen potilaan asiat norjaksi toiselle hoitajalle. Harvemmin Suomessa olin riemuissani englanninkielisestä potilaasta, nyt se tuntui mukavalta! Tuolla kaikki halusi välttää englannin puhumista, luulin että norjalaiset osaa sitä hyvin..

Viime viikolla ei tullut käytyä kuin ihan "lähimaastoissa". Ersfjorden on 15km päässä kotoa ja siellä kävin lenkillä kahtena päivänä. Toisella kerralla valloitettiin ensimmäinen vuori, sattui vielä hyvä kelikin kohdalle. Tuo paikka on aivan mahtava, maisemat on niin huikeat että siellä voisi vain istua ja tuijottaa merta. Nähtiin tosin poroja joten Lara joutui olemaan suurimman osan lenkistä kiinni. Täällä ei muutenkaan ole sopivaa pitää koiria irti luonnossa, saattaa napsahtaa jopa sakkoa jos väärässä paikassa päästää koiran irti.

Kolme viikkoa sitten käytiin verovirastossa (Skattetaaten) laittamassa norjalaiset ID-numerot alulle. Norjalaiseen tapaan tähän toimitukseen meni kolme viikkoa ja tänään kirje napsahti postilaatikkoon. Mulla on nyt norjalainen henkilötunnus!! Huomenna marssin pankkiin ja pääsen avaamaan tilin. Elämä helpottuu kyllä kummasti, kun sai tuon numeron. Ilman ID-numeroa täällä ei saa esim. puhelinliittymää, pankkitiliä, sähkösopimusta ja listaa voisi vielä jatkaa pidemmästi. Minä vaihdoin lähtiessä Soneran liittymän, niillä kun on saman hintaiset puhelut pohjoismaissa ja 4G netti. En olisi jaksanut olla ilman puhelinliittymää yli kolmea viikkoa.

Hah, meinasin tikahtua yhtenä päivänä kun tajusin millaisia norjalaiset ovat. Keski-suomalaisena tallaajana olen tottunut saamaan suoriin kysymyksiin suorat vastaukset. Olen huomannut töissä monet kerrat, että kun kysyn kysymyksen (mihin odotan saavani vastaukseksi "kyllä" tai "ei") niin kyllä jää savolaiset kakkoseksi! Ja savolaisissa on se hyvä puoli, että ne puhuu hitaasti, norjalaiset eivät!"Tuleeko uudet työvuorolistat tällä viikolla?" "No periaatteessa voisi tulla, jos loppuviikon sää on hyvä ja tietokone toimii ja tulostimessa on mustetta. Ehkä voisin juoda kahvit ennen kuin teen listat valmiiksi, tai käyn ehkä juoksemassa 500km vuorilla ja jos sen jälkeen minulla ei ole muuta tekemistä niin voisin tehdä listat. Tai jos ensi viikolla olisi vielä parempi sää ja tuulet puhaltaisivat sopivasti lännestä, niin listat voisi tehdä silloin. Ehkä teen, ehkä en. En ole vielä päättänyt, katsotaan nyt ehkä kuitenkin viikonlopun yli". Jep jep! Ajattelin etsiä google kääntäjästä valmiin lauseen tulevaisuuden varalle: Sano nyt saatana suoraan!! (Anteeksi kielenkäyttöni, oli ihan pakko!)

Jotta tämä ei menisi ihan pelkästään norjalaisten mollaamiseksi, niin laitetaan taas muutama kuva Norjan maisemista. Toistan ehkä itseäni, seassa on vähän Senjaa ja Ersfjordia, mistä olen laittanutkin kuvia jo tänne. Mutta kun ne ovat vaan niin hienoja maisemia!! Tällä viikolla on juhannus, pakko myöntää että ikävöin vähän Suomen kesää ja ihmisiä. Vaikka aika on mennyt sairasta vauhtia eikä varsinaista koti-ikävää olekaan, niin onhan mulla ihmisiä ikävä!!

 Lauttamatka Botnhamnista Brensholmeniin, matkalka Senjalle. Avensis pääsi vähän keinumaan :)

 Ersfjordenilla vuoren huipulla, Lara pitää vahtia.
 Ersfjorden
 Senjan saari
 Senjan serpentiiniteitä, tuosta kohdasta ei oikein hahmota minkälaista serpentiiniä tie oli
Senjan pikkutunneleita. Tässä tunnelissa oli kuitenkin valot katossa ja asfaltti. Yksi tunneli oli hiekkatietä ja pilkkopimeä! Kapeita nuo ovat, mutta tunnelissa on yleensä levikkeitä missä mahtuu ohittamaan.
Yötön yö Tromsøssa. Kl 02 parvekkeen näkymä.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Muutto ja ensimmäiset päivät

Vihdoin koitti muuttopäivä, jota hieman kauhunsekaisin tuntein jo odotin. Lähdettiin matkaan klo 1.25 tunnin unien jälkeen ja matkaa taitettiin 17 tuntia. Ihme kyllä, pysyin hereillä vaikka ajaessa seurana oli vain auton radio. Hieman meinasi iskeä paniikki jo ensimmäisenä iltana, kun tajusi miten iso elämänmuutos tämä muutto on. Löin Norjan puolella norjalaisen radiokanavan päälle ja meinasin heittää u-käännöksen kotia kohti! En tajunnut sanaakaan mitä radiossa puhuttiin! Ehkä se tästä... Nyt on toinen kokonainen päivä Norjassa vietetty, tänään kävimme katselemassa hieman maisemia ja vaeltamassa vuorella.
Ersfjorden, näkymä avomerelle. Järkyttävän kaunis paikka!
Sommerøya.
Ersfjorden ja Lara.
Sommarøya.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Avautumista ja kuvasatoa

Taas yksi viikko pulkassa, nyt varsin raskas työviikko viime viikkoon verrattuna. Työrupeama alkoi maanantaina iltavuorolla ja jatkui neljällä aamuvuorolla. Olinkin suurena yllätyksenä koko viikon "tiiminjohtajan" matkassa ja perehdyin niihin tehtäviin. Tuolla on siis jaettu osasto kolmeen tiimiin: osaston varsinaiset potilaat kahdella tiimillä ja sytostaattipotilaat kolmannella tiimillä. Osaston potilaiden tiimeillä on molemmilla tiiminjohtajat, jotka vastaavat oman tiimin potilaiden lääkkeistä, lääkärinkierroista, tutkimusten tilaamisista, kotiutusasioista jne. Tiimin muut hoitajat huolehtivat potilaiden perushoidollisista asioista. Tiiminjohtaja on aina sairaanhoitaja, mutta yleensä tiimiin kuuluu perushoitajia lisäksi. Aamuvuorossa on yleensä tiiminjohtaja, sairaanhoitaja ja kaksi perushoitajaa per tiimi (paitsi sytostaattitiimissä, siellä on ihan omat systeemit mistä minä en tiedä hölkäsen pöläystäkään). Potilaita on n. 8 per tiimi, joten ihan hirveän montaa potilasta ei tule hoitajaa kohden.

Alkuviikko meni aikalailla käytänteisiin tutustuessa ja ihmetellessä. Yövuoro jakaa koko seuraavan päivän lääkkeet valmiiksi (myös huumelääkkeet!!) ja tiiminjohtajat käyvät jakamassa ne potilaille. Joka vuorossa laitetaan aina seuraavan vuoron antibiootit valmiiksi seinälle roikkumaan. Tippaletkuissa on erillinen letkunpätkä, mihin yhdistetään antibioottipullo. Tippaletkut letkutetaan valmiiksi, mutta pullo vain lävistetään. Lääkeainetta ei siis liuoteta, sen tekee vasta se joka käy antamassa lääkkeen. Minusta melko outo käytäntö ja onkohan tuo kaiken aseptiikkasääntöjen mukaistakaan...

Kerroin jossain postauksessa siitä CVK:n (keskuslaskimokatetri, joka menee kaulalta keskuslaskimoa pitkin suoraan sydämeen) steriilistä puhdistamisesta. No, minä annoin potilaalle antibiootin CVK:n kautta. Ensin minua neuvottiin aspiroimaan (eli vetämään ruiskulla katetrista verta) ja siten varmistamaan, että katetri on varmasti paikalla. Tämä oli minulle ihan uutta, meillä kun ei Suomessa tällaisia "varmistuksia" tehdä tai ainakaan minä en ole moiseen koskaan törmännyt. Sen jälkeen aloin laittamaan antibioottia ihan omalla tottumuksellani eli irroitin katetrin korkin tehdaspuhtailla hanskoilla koskematta letkun päähän ja putsasin pään steriilillä lapulla missä oli pirtua. Tämän jälkeen otin ruiskun ja pidin letkua taas hanskoilla koskematta letkun päähän ja huuhtelin katetrin keittosuolalla. Yhdistin antibiootin ja homma oli valmis. Yksi sairaanhoitaja oli katsellut touhuani ja otti minut osaston käytävällä "puhutteluun". Olin infektioriski potilaalle, koska avasin katetrin korkin hanskoilla enkä steriileillä taitoksilla, ja olin myöskin koskenut muutoinkin letkuun ilman steriilejä taitoksia. No, todellisuudessa en koskenut mihinkään potilaaseen suoraan yhteydessä olevaan osaan muulla kuin pirtutaitoksilla, mutta kiitin ystävällisesti tästä tiedosta ja kerroin tekeväni seuraavan kerran heidän tavallaan. Huoh.

Perjantaina minulla oli aivan järkyttävä päivä! Olin ollut koko viikon saman hoitajan kanssa, mutta perjantaina hän oli vapaalla. Olin nuoren hoitajan kanssa, joka jo aamulla ilmoitti että minulla on viimeinen perehdytyspäivä ja toiminta on sitten sen mukaista. Tiiminjohtaja ottaa yövuorolta raportin vastaan ja pitää raportin muille aamuvuorolaisille. Olin pitänyt torstaina kolmesta potilaasta pienet raportit ja sekin oli kielen vuoksi minusta iso suoritus! Perjantaiaamuna minun perehdyttäjä ilmoitti, että minä pidän yökön raportin perusteella kaikista potilaista raportin aamuvuorolle (tapana on, että myös osastonhoitaja ja ylihoitaja ovat kuuntelemassa raporttia, toinen toisessa ja toinen toisessa tiimissä). Eihän siinä, minä pidin siis aamun alkajaisiksi raportin kahdeksasta potilaasta. Sen jälkeen hän kysyi voisinko jakaa potilaille lääkkeet ja kysellä voinnit, hän voisi sillä aikaa tehdä jotain muuta. Jep jep! Sitten hän aloittikin sen mahtavimman osuuden: "soittaisitko sinne ja tänne". "Tilaa potilaalle spirometria tälle päivälle, tässä numero". "Soita lääkärille näistä lääkkeistä". Ja paras: "Soita lääkärille ja kysy missä potilaskansio on". Mitä hittoa, miksi en vain voi kävellä lääkärinhuoneeseen ja kysyä kasvotusten, kun todennäköisesti se kansiokin on siellä. Vastaus oli: "ei kun soita!". Spirometrian sain tilattua puhelimitse (helkkarin poli, missä spirot tehdään on osaston toisessa päässä, ei en voi mennä sinne ja tilata tutkimusta vaan minun oli soitettava!) ja iltapäivällä hän pyysi minua uudestaan soittamaan ja kysymään aikataulusta. Tällä kertaa meni hermo ja lähdin käymään polilla ja kysyin hoitajalta aikataulusta kasvotusten. Ja siinä vaiheessa myös tajusin, että tämä hoitaja piti mua ihan idioottina suomalaisena ja päätti vähän testailla mua.

Olin just edellisenä päivänä sanonut yhdelle suomalaiselle kaverille, että on ollut kivoja päiviä töissä ja kiva ettei ole vielä tarvinnut puhua puhelimessa. Kehuin miten kaikki on olleet ymmärtäväisiä ja minun ei ole esimerkiksi tarvinnut vastata kanslian puhelimeen. Nyt minulle sanottiin tämän hoitajan toimesta, että kanslian puhelimeen pitää vastata. Just joo. Päivään mahtui myös "juoksutyttönä" olemista ja muuta hirveen kivaa.

No mutta, olen kehittynyt norjankielen taidossa mielestäni mukavasti. Kaksi viikkoa täällä asumista takana ja pystyn osallistumaan kahvihuonekeskusteluihin norjaksi, jutella potilaiden kanssa ja ymmärrän raportit. Näköjään pystyn myös pitämään raportin (olihan siinä vielä täydennettävää) ja hoitamaan puhelimitse pieniä asioita. Hyvä minä ja yritän perjantaista huolimatta pitää pään korkealla.

Tänään käytiin Senjan saarilla autoilemassa. Keli oli vähän kurja ja vesisade pilasi hieman patikointisuunnitelmia. Mahtava paikka, mikä ei ihan täydellisesti päässyt oikeuksiin vesisateen vuoksi. Miljoona ajettua tunnelia ja serpentiiniteitä! Tässä vähän lopuksi kuvasatoa lenkeiltä pitkin viikkoa ja Senjaøya satoa.
Åsgårdenin lenkkimaastoja eli meidän lähimetsää.
Pienenpieni laskettelurinne parin kilometrin päästä kotoa Buktalle päin.
Koirapuisto ja Laran treeniä.
Husøya, Senjan saarella.
Senjan saarella pieniä vesiputouksia riitti!
Bergsbotn på Senja, huikea näköalapaikka! Jos Senjalla käy, niin tuossa kannattaa käydä pysähtymässä!
Senjatrollet, peikkojen kotipaikka.
Flakstadvågin jylhät vuoret, jäätävän kokoiset!

Ja olihan siinä kuvissa mukana myös vähän koiria. Kiitos kysymästä, Laralla menee ihan kivasti. Löydettiin yksi päivä koirapuisto ja käytiin siellä tekemässä pieniä luoksetulo- ja vierellämenoharjoituksia. Saatiinkin koirapuiston ulkopuolelle hyvin yleisöä häiriötekijöiksi. Ilmeisesti täällä tuollaset harjoitteet eivät ole joka päiväistä, koska ihmiset tuntuivat olevan niin kiinnostuneita siitä mitä teen. Ja pikku hiljaa alkaa olemaan tyttöjen kesken rauha maassa, mahtuvat jo samalle sohvalle nukkumaan. 

lauantai 4. kesäkuuta 2016

Paperisota ja työhaastattelu

Lupailin ekassa postauksessa kertoa työnhakuprosessista lisää ja ajattelin samalla aukaista paperisotaan liittyviä juttuja. Nyt kun täällä sataa mummoja (no ei ihan, mutta äsken tuli kyllä rakeita) taivaalta, niin kerkiää kirjottelemaan. Larakin on vapaapäiväni kunniaksi nypitty ja hitto soikoon, että karvoja lähti!

Meidän piti tehdä autorisointilupahakemus ennen kuin pääsimme hakemaan töitä Norjasta. Autorisasjon vastaa Suomen Valviralta saatua ammatinharjoituslupaa. Ennen hakemuksen täyttämistä tarvitsimme englannin kieliset koulutodistukset (AMK) ja Valviran lupalapun. Onneksi koulusta on saanut todistukset kaksi kielisenä, niin ei tarvinnut käännättää niitä. Valviran paperin vein englannin kääntäjälle ja se valmistuikin parissa päivässä. Valvirasta olisi saanut myös tilattua todistuksen englanniksi maksua vastaan, mutta halusin käännöksen mahdollisimman nopeasti enkä sen takia ottanut Valviraan yhteyttä. Olen ymmärtänyt että Norjan SAK (nykyään Helsedirektoratet) on vähän kuin meidän Valvira ja SAK:n nettosivuilta löysimme hakupaperit ja ohjeet hakemuksen täyttämiseen. Täytimme englanninkielisen hakemuksen ja liitimme hakemukseen suomen- ja englanninkieliset koulutodistukset, Valviran todistukset ja maksukuitin. Muistaakseni luvan hakeminen maksoi reilusti päälle 100€, olisiko lähennellyt jopa 200€.

Laitoimme hakemukset menemään ja sen jälkeen aloin lukemaan netistä (lähinnä facebookista) ihmisten kokemuksia autorisasjonin hakemisesta. Kaikki puhui todistusten oikeaksi todistamisesta ja leimojen hakemisesta sekä maksun maksamista pankissa. Voi hitto, me oltiin tehty just väärin kaikki!! Luin ohjeet läpi varmaan miljoona kertaa ja siellä sanottiin vain, että jokaisessa paperissa pitää olla leima. No, minulla oli todistuksissa koulun laittamat leimat, mutta tottakai olin laittanut kopiot menemään ja papereissa ei kopioinnin jälkeen ollut "tuoreita" leimoja. Ja maksunkin olin maksanut ajattelematta verkkopankissa. Tottakai siinä olisi pitänyt ottaa valuutankurssit huomioon, kun itse muutin NOK -> €. Sitten iski paniikki, tuleeko koko hakemus sellaisenaan takasin ja joudun aloittamaan kaiken alusta ja menetän aikaa? Kyselin asiasta facebookissa ja vastaus oli kaikilta sama: ketuiksi meni ja olisi pitänyt käyttää jokainen paperi maistraatissa tai pankissa jollain virkamiehellä todistuttamassa oikeiksi. Voi kettu!! No, ajattelin kuitenkin odotella mitä sieltä tulee bumerangina takaisin ja kas! Meni muutama päivä ja sain kirjeellä tiedon, että ovat vastaanottaneet hakemuksen ja käsittelyyn menee noin kaksi viikkoa. Siitä viikon päästä sain autorisointiluvan! Jee, olinkin tehnyt kaiken oikein ja maksukin oli mennyt oikein. Ettei kaikki olisi kuitenkaan yhtä hyvin kuin elokuvissa, niin todistuksessa oli väärä syntymäaika. Ei muuta kuin sähköpostia menemään ja he muuttivat syntymäajan oikeaksi. Uutta todistusta en kuitenkaan koskaan saanut, joten minulla ei ole nyt paperitodistusta luvasta. Helsedirektoraatin sivuilta näen kuitenkin rekisteröintitunnuksellani, että lupa on olemassa ja voimassa.

Sitten kun olimme saaneet autorisointiluvat, niin aloitimme työnhaun. Sovin Tromssan yliopistollisen sairaalan (UNN) keuhkoklinikan osastonhoitajan kanssa puhelintyöhaastattelun tiistaille klo 10. Apua! Alkoi armoton ruotsinkielen preppaus ja panikointi. Yritin miettiä mitä työhaastatteluissa yleensä puhutaan, kun ei minun ole koskaan tarvinnut olla työhaastattelussa edes suomenkielellä. Laittelin asioita paperille ylös suomeksi ja ruotsiksi. Olin aikaisemmin tehnyt ruotsinkielisen CV:n ja se oli myös tukena.

No, koitti tiistai ja kello rupesi olemaan Suomen aikaa 11 eli Norjan aikaa 10. Istuin keittiönpöydän ääressä papereideni kanssa ja tuijotin puhelinta. Kello tuli 11.30 ja sitten se olikin 12. Laitoin sähköpostia ja kysyin pitikö meillä olla keskustelu. Sain nopeasti pahoitteluviestin vastaukseksi ja osastonhoitaja ehdotti uutta aikaa klo 16. Ok, sopii. Huh, pitää aloittaa psyykkaus uudestaan. Taas menin pöydän ääreen istumaan ja tuijottamaan puhelinta, mutta soittoa ei kuulunut taaskaan. Ajattelin jo, että se oli tässä. Minä en ala! Seuraavana päivänä sain sähköpostia ja taas pahoittelut. Minulle ei oikein auennut miksi hän ei soittanut, mutta hän ehdotti uutta aikaa klo 16 jälkeen sinä päivänä. Ok, norjalaiset ovat näköjään tällaisia. Ei auttanut muuta kuin suostua. Samaan aikaan ystäväni oli käynyt puhelinkeskustelun samaisen osastonhoitajan kanssa ja varoitti minua siitä, että hän puhui norjaa ja hitonmoista kyytiä puhuikin. Voi hitto, psyykkaan itteni hengiltä kolmannen kerran ja minun pitäisi ymmärtää norjaa jo nyt!! Sovittiin ystäväni kanssa, että illalla työhaastattelujen kunniaksi lähdetään hakemaan syötävää, pikkusen skumppaa ja vähän valkoviiniä. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta!

No, kello tuli klo 17 suomen aikaa ja istuin taas paperit ojossa pöydän ääressä ja tuijotin puhelinta. Olin sanonut kaikille, että minulle EI saa soittaa siihen aikaan, ettei mikään mene pieleen. Huh, sydän hakkasi tuhatta ja sataa, hirveä paniikki. Mikä on ruotsiksi työkokemus? Tai ilmaeristys? Tai valvontahuone? Apua!

Mutta, tuliko yllätyksenä ettei sitä puhelua tullut? Kello rupesi olemaan jo lähempänä klo 19 ja ketutuskäyrä noususuunnassa. Laitoin ystävälleni viestiä, että nyt riitti ja mennään hakemaan ruokaa. Mulle oli tehty nyt kolme kertaa oharit!! Skumppaa en halunnut, koska ei ollut voittajafiilis. Käytiin hakemassa Hanko sushista syötävää ja pullo valkkaria ja tulimme minun luokse syömään. Seuraavana päivänä oli vapaapäivä, niin pystyi hyvällä omallatunnolla kiskaisemaan pari lasia valkkaria. Juuri kun olin saanut viimeisen tilkan juotua, puhelin soi. Kello oli suomen aikaa jotain 22 ja puhelinnumeron suuntanumero oli +47. Ei ole todellista, se on Norjasta ja minä olen pienessä humalassa!! Missä mun kaikki preppauspaperit on?? Mä olen juonut viiniä!! Vastasin ja luurin toisessa päässä esittäytyi melko rempseän oloinen norjalainen nainen. Hän puhui hirveällä temmolla norjaa ja minä vastailin parhaani mukaan ruotsiksi. Muutaman kerran pyysin häntä puhumaan hitaammin, koska en osaa norjaa enkä kunnolla ruotsiakaan, mutta hän muisti hidastaa aina vain hetkeksi. Puhelu kesti 25 minuuttia ja siinä ajassa hän kyseli minun työkokemuksestani ja sen hetkisestä työpaikastani. Lisäksi hän kertoi heidän osaston toiminnasta. Herranen aika, minähän ymmärsinkin jotain ja osasin vastailla kysymyksiin! Toki pari kertaa piti pyytää kysymään uudestaan, koska en saanut puheesta selvää. Puhelu loppui ja mietin, että mitähän hittoa oli juuri tapahtunut. Preppauspapereita en muistanut vilkaistakaan, mutta ei siinä olisi kyllä ehtinytkään papereita lukemaan. Seuraavana päivänä tuli viesti, missä kiitettiin mukavasta keskustelusta ja hän kertoi toivovansa näkevän meidät kesällä töissä heillä. Samalla minulle selvisi, ettei hän ollutkaan osastonhoitaja vaan ylihoitaja. Just, olin sitten työhaastattelussa humalassa ylihoitajan kanssa. Miten meni omasta mielestä?

Sitten saimmekin viestiä oikeasti osastonhoitajalta ja hän toivotti meidät tervetulleiksi UNN:lle töihin. Saimme sairaalan kautta vuokra-asunnon ja voisimme alkaa suunnittelemaan muuttoa. Aluksi puhuimne, että olisi kiva saada esimerkiksi 3 kuukauden työsopimus 100% työajalla ja luulimmekin että sellainen meille tulee. Kun saimme työsopimuksen sähköpostiin, niin se olikin vuodeksi. Mahtavaa!!

Tähän prosessiin kului aikaa ehkä 3 kuukautta. Joulukuun alussa laitettiin autorisointihakemus, tammikuun alussa oli työhaastattelu ja helmikuun lopussa muistaakseni saimme varmistuksen työpaikasta. Maaliskuussa irtisanoin itseni suullisesti sen hetkisestä työpaikastani. Jos mietit, että haluat töihin Norjaan, niin neuvon aloittamaan ajoissa hakuprosessin. Yleensä autorisointilupaan menee enemmän kuulemma aikaa, meille tuli poikkeuksellisen nopeasti. Yleensä loppukevät ja alkusyksy ovat ruuhkaisimpia aikoja.

Ennen Norjaan muuttoa käännätin kaikki työtodistukseni englanniksi ja lähetin ne kokemuslisiä varten sairaalalle. Alan olemaan sen verran vanha jo, että kokemuslisät alkavat paukkua ;)

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Ensimmäinen työviikko

Ensimmäinen viikko Norjassa vierähtänyt asukkaana ja ensimmäinen työviikko kunnialla hoidettu. Okei, työt alkoi keskiviikkona aamuvuorolla, torstaina oli iltavuoro ja tänään aamuvuoro. Ei siis ihan täysi viikko, mutta kyllä tuokin tuntuu! Yleensäkin ensimmäisinä päivänä on uudessa työpaikassa vähän pihalla ja tiedontulva on väsyttävää. Nyt onkin samassa paketissa uudet työtavat, uusi työpaikka, uudet ihmiset ja ennen kaikkea uusi kieli. Tähän asti on kaikki kuitenkin ollut yllättävänkin kivaa ja oon päässy aika hyvin mielestäni työtouhuun kiinni. Monet työkaverit ovat ihmetelleet miksi ymmärrän ja keskustelen norjaksi, jos en ole koskaan opiskellut tai käyttänyt norjaa. No, sitä samaa ihmettelen minäkin!! Paljon on tarttunut uusia sanoja mieleen ja koko ajan uskaltaa enemmän ja enemmän käyttää kieltä. Minulla on ollut kaksi päivää nyt perehdyttäjänä saksalainen hoitaja, joka on ollut Norjassa 5 vuotta. Hän kuvasi itseään tänään "kontrollifriikiksi" ja "aggressiiviseksi". Kyllä, kahden päivän perusteella allekirjoitan kaiken! Hänen saksalainen aksentti paistaa hieman läpi, varsinkin aggressiiviset "r" äänteet aiheuttavat hieman hilpeyttä. Mutta muuten erittäin mukava ja kannustava perehdyttäjä, hän osaa kyllä tsemppaamisen taidon ja antaa positiivista palautetta. Muutenkin työkaverit vaikuttavat mukavilta ja eivät tunnu välittävän siitä, etten vielä osaa kunnolla kieltä. Suomalaisena sitä on niin valtavan kriittinen itseään kohtaan ja jos ei jotain osaa täydellisesti, niin sitä ei osaa ollenkaan. Kaikki tuntuu olevan sitä mieltä, että opin kielen nopeasti, kai se niin menee. Kuuntelin tänään tanskalaisen antamaa aamuraporttia, huh! Hän puhuu varmasti parhaimmasta päästä norjaa tanskalaisista, mutta olihan se pottu silti syvällä suussa! Kyllä siitä jotain selvää sai, mutta paljon meni myös raportista ohi. No, ei kaikki norjalaisetkaan kuulemma saa tanskalaisten puheesta selvää.

Norjalaiset ovat kyllä hölmöjä! Ensimmäisenä päivänä putsattiin potilaalta CVK ja vaihdettiin puhtaat sidokset. Meinasi leuka loksahtaa maahan asti, kun puettiin steriilittakit, steriilithanskat ja tehtiin viimisen päälle steriilipöytä. Mitä?? Miksi?? Tänään minä putsasin samaisen CVK:n ihan tehdaspuhtaasti. Tai no, oli minulla steriilittaitokset ja keittosuolaa. Tänään hoidimme ESBL-potilasta ja vaihdoimme puhtaat petivaatteet vuoteeseen ennen kuin kävimme viemässä potilaan bronkoskopiaan. Joo okei, ihan ymmärrettävää. Mutta, puimme taas takin, hanskat ja kirurgisen maskin. Sen jälkeen putsattiin pirtulla kaikki ne paikat huoneesta, johon potilas on koskenut (oven kahvat, hana, pöydät yms.). Sitten veimme potilaan käyttämät astiat pussissa osaston huuhteluhuoneen pesukoneeseen, koska niitä ei voi pestä samassa muiden astioiden kanssa. Samassa koneessa pestäään kuitenkin potilaan pesuissa käytetyt pesuvadit (ei sentään sorsia ja alusastioita).

Käytänteissä on muutenkin ihmettelemistä, saati sitten kirjaamisessa! Jos suomalaiset pitää Efficaa jotenkin vaikeana niin ei hätää. Jossain on vielä surkeampi järjestelmä ja se löytyy Norjasta! DIPS! Nämä on kuitenkin täällä sitä mieltä, että DIPS on selkeä ja hyvä. Just, sanon minä. Kaikki kirjataan eri kohtaan ja mitään ei mistään löydä. Lääkkeet on "kurvalla" käsin kirjoitettu ja niitä ei merkata mihinkään annetuiksi. No, kerron jossain vaiheessa enemmän kirjaamisesta ja lääkkeistä.

Työmatkan menen polkupyörällä, ensin kivutaan Tromssan vuoren päälle ja sen jälkeen laskeudutaan alas. Voin kertoa, että alakroppa kiittää! Ja tänään molempiin suuntiin satoi vettä ihan kiitettävästi. Unohdin kaikenlisäks parhaimman kuoritakin Suomeen. Keli on ollut tänään surkea, villasukat ja viltti on nyt ehdoton plussa!


Työmatkalla on ihan kivat maisemat ja matkan varrella on mm. Ampumarata ampumahiihtoa varten. Ja kuvakorttiin sain mahtavan jälkihikikuvan pyöräilyn jälkeen! Järkyttävää... Mutta, jeg er sykepleier! :)