perjantai 3. kesäkuuta 2016

Ensimmäinen työviikko

Ensimmäinen viikko Norjassa vierähtänyt asukkaana ja ensimmäinen työviikko kunnialla hoidettu. Okei, työt alkoi keskiviikkona aamuvuorolla, torstaina oli iltavuoro ja tänään aamuvuoro. Ei siis ihan täysi viikko, mutta kyllä tuokin tuntuu! Yleensäkin ensimmäisinä päivänä on uudessa työpaikassa vähän pihalla ja tiedontulva on väsyttävää. Nyt onkin samassa paketissa uudet työtavat, uusi työpaikka, uudet ihmiset ja ennen kaikkea uusi kieli. Tähän asti on kaikki kuitenkin ollut yllättävänkin kivaa ja oon päässy aika hyvin mielestäni työtouhuun kiinni. Monet työkaverit ovat ihmetelleet miksi ymmärrän ja keskustelen norjaksi, jos en ole koskaan opiskellut tai käyttänyt norjaa. No, sitä samaa ihmettelen minäkin!! Paljon on tarttunut uusia sanoja mieleen ja koko ajan uskaltaa enemmän ja enemmän käyttää kieltä. Minulla on ollut kaksi päivää nyt perehdyttäjänä saksalainen hoitaja, joka on ollut Norjassa 5 vuotta. Hän kuvasi itseään tänään "kontrollifriikiksi" ja "aggressiiviseksi". Kyllä, kahden päivän perusteella allekirjoitan kaiken! Hänen saksalainen aksentti paistaa hieman läpi, varsinkin aggressiiviset "r" äänteet aiheuttavat hieman hilpeyttä. Mutta muuten erittäin mukava ja kannustava perehdyttäjä, hän osaa kyllä tsemppaamisen taidon ja antaa positiivista palautetta. Muutenkin työkaverit vaikuttavat mukavilta ja eivät tunnu välittävän siitä, etten vielä osaa kunnolla kieltä. Suomalaisena sitä on niin valtavan kriittinen itseään kohtaan ja jos ei jotain osaa täydellisesti, niin sitä ei osaa ollenkaan. Kaikki tuntuu olevan sitä mieltä, että opin kielen nopeasti, kai se niin menee. Kuuntelin tänään tanskalaisen antamaa aamuraporttia, huh! Hän puhuu varmasti parhaimmasta päästä norjaa tanskalaisista, mutta olihan se pottu silti syvällä suussa! Kyllä siitä jotain selvää sai, mutta paljon meni myös raportista ohi. No, ei kaikki norjalaisetkaan kuulemma saa tanskalaisten puheesta selvää.

Norjalaiset ovat kyllä hölmöjä! Ensimmäisenä päivänä putsattiin potilaalta CVK ja vaihdettiin puhtaat sidokset. Meinasi leuka loksahtaa maahan asti, kun puettiin steriilittakit, steriilithanskat ja tehtiin viimisen päälle steriilipöytä. Mitä?? Miksi?? Tänään minä putsasin samaisen CVK:n ihan tehdaspuhtaasti. Tai no, oli minulla steriilittaitokset ja keittosuolaa. Tänään hoidimme ESBL-potilasta ja vaihdoimme puhtaat petivaatteet vuoteeseen ennen kuin kävimme viemässä potilaan bronkoskopiaan. Joo okei, ihan ymmärrettävää. Mutta, puimme taas takin, hanskat ja kirurgisen maskin. Sen jälkeen putsattiin pirtulla kaikki ne paikat huoneesta, johon potilas on koskenut (oven kahvat, hana, pöydät yms.). Sitten veimme potilaan käyttämät astiat pussissa osaston huuhteluhuoneen pesukoneeseen, koska niitä ei voi pestä samassa muiden astioiden kanssa. Samassa koneessa pestäään kuitenkin potilaan pesuissa käytetyt pesuvadit (ei sentään sorsia ja alusastioita).

Käytänteissä on muutenkin ihmettelemistä, saati sitten kirjaamisessa! Jos suomalaiset pitää Efficaa jotenkin vaikeana niin ei hätää. Jossain on vielä surkeampi järjestelmä ja se löytyy Norjasta! DIPS! Nämä on kuitenkin täällä sitä mieltä, että DIPS on selkeä ja hyvä. Just, sanon minä. Kaikki kirjataan eri kohtaan ja mitään ei mistään löydä. Lääkkeet on "kurvalla" käsin kirjoitettu ja niitä ei merkata mihinkään annetuiksi. No, kerron jossain vaiheessa enemmän kirjaamisesta ja lääkkeistä.

Työmatkan menen polkupyörällä, ensin kivutaan Tromssan vuoren päälle ja sen jälkeen laskeudutaan alas. Voin kertoa, että alakroppa kiittää! Ja tänään molempiin suuntiin satoi vettä ihan kiitettävästi. Unohdin kaikenlisäks parhaimman kuoritakin Suomeen. Keli on ollut tänään surkea, villasukat ja viltti on nyt ehdoton plussa!


Työmatkalla on ihan kivat maisemat ja matkan varrella on mm. Ampumarata ampumahiihtoa varten. Ja kuvakorttiin sain mahtavan jälkihikikuvan pyöräilyn jälkeen! Järkyttävää... Mutta, jeg er sykepleier! :)

5 kommenttia:

 1. Tosi mahtavaa kuulla käytänteistä siellä. Mieluusti kuulen/luen lisää 😊 Oikein hyvin pärjäät siellä!Mukavia työpäiviä!

  VastaaPoista
 2. Takk! :) Käytänteissä on todellakin eroja, laitan niitä tänne lisää kunhan tulee vastaan tilanteita.

  VastaaPoista
 3. Onko se takki juuri se minkä unohdit meille? Jos on niin täytyy pistää postissa tulemaan! ! Ikävä ❤

  VastaaPoista
 4. Se on just se takki! Otatte sit mukaan sen, kun tuutte. Ehkä mulla noita takkeja riittää ja pärjään vähän aikaa :D Ikävä on! <3

  VastaaPoista
 5. ihan mahtavaa!! ootte te melkosia naisia! seuraavaa kirjoitustasi odotellen

  VastaaPoista